Ani nevíte, jak nás těší, že se venkovní kuchyně tolik ujaly. Rádi je do zahrad projektujeme, protože vás podobně jako bazén nebo ohniště spolehlivě vytáhnou ven. Zahradní kuchyně je ideální na zavařování marmelád nebo celodenní vaření zdlouhavých jídel, kdy nemusíte zůstat trčet ve vytopené kuchyni. Naopak lebedíte si na čerstvém vzduchu a hrnce máte přesto pořád na očích.

Postavit zahradní kuchyň může být jednodušší, než byste čekali. Vlastně pro vás máme návod, jak si takovou kuchyni postavit. Nejprve ale…

Nejprve trocha plánování

Než si iniciativně ušpiníte ruce, sáhněte raději po papíru a tužce. Ono totiž umístění venkovní kuchyně dokáže výrazně ovlivnit podobu zahrady. Předně je dobré si rozmyslet, jestli má být součástí terasy, přidružíte ji k ohništi nebo pro ni najdete speciální místo v zahradě a schováte ji třeba pod pergolu.

Roli hraje i optimální velikost pracovní plochy. Někdo z nás si vystačí s metrem a jednoduchým dřezem. Jiní potřebují prostor a trvají i na venkovní lednici nebo peci na pizzu. To záleží na vašich možnostech a jak moc hodláte venku opravdu vařit. Nicméně právě velikost kuchyně pak určuje prostorové požadavky terasy nebo pergoly. Jiné je to u balkónu. Ano, i na ten už jsme kuchyni projektovali. Tam je kuchyně naopak limitovaná hranicemi balkonu a přes to vlak nejede. 

Venkovní kuchyně může patřit k těm náročnějším projektům v zahradě, a proto ji chcete postavit správně hned napoprvé. Do hry navíc vstupují praktické aspekty jako přívod vody a její odtékání. Nejjednodušší řešení je, napojit kohoutek na vodovod hadicí a vodu z dřezu nechat odtékat rovnou do záhonu. Tak si nějaký nezapomeňte do plánu zakreslit také.

TIP: Úplné nebo částečné zastřešení dává velký smysl. V době jarních pylů nebo podzimního opadávání listů nemusíte kuchyňskou linku s posezením před použitím otírat. A není potřeba hned sklízet ze stolu, když přijde déšť.

terasy 17

Na materiálu záleží

Ve fázi plánování vyberte i materiál. Kuchyně se dá vyrobit z palet, smrkového dřeva nebo vodoodpudivé překližky. Jde o levnější materiály, které seženete v hobbymarketu nebo na bazarových serverech. Jejich jedinou nevýhodou je kratší životnost. Tu prodloužíte použitím tvrdšího a odolnějšího dřeva jako modřín nebo dub, případně volbou exotického dřeva, jako je cedr.

Pokud jste zruční nebo máte kamarády řemeslníky, můžete mít venkovní kuchyň zděnou, betonovou nebo z nerezové oceli. Možností je nespočet. Zlaté pravidlo ale je: Rozmyslete si, kolik komfortu od kuchyně požadujete, a udělejte si ji jednoduchou na používání.

kuchyne nove 1

Návod na stavbu venkovní kuchyně

Zahradní projektant Jirka Stiborek připravil nákres téhle jednoduché venkovní kuchyně pro kurz Chytře na realizaci, ve kterém vás naši odborníci učí, jak si oblíbené zážitkové prvky do zahrady postavit vlastníma rukama. Nám se na ní líbí, že skvěle poslouží, přitom materiál na ni najdete v každém hobbymarketu.

1. Rozměry kuchyně

Pracovní deska může být libovolně velká. Důležité je, abyste měli dostatečný prostor na krájení surovin. Nám se osvědčily rozměry 1,8 až 5,5 m na délku a asi 65 cm na šířku. Co se týče výšky kuchyně, odkoukejte ji od své interiérové kuchyně. Obvykle bývá okolo 90 cm. Pokud vám ovšem výška domácí kuchyně nikdy nevyhovovala, teď máte možnost si ji upravit pro dlouhány nebo menší osoby. Jde přece o kutilský projekt, který je plně ve vašich rukou.

TIP: Počítejte s tím, že vrchní deska by měla vždy zhruba o 5 cm přesahovat přes spodní konstrukci kuchyně a úložné skříňky. Tak vám do nich nenateče voda, šťáva z rajčat atd.



Zahradni kuchyn page 0001

2. Materiál kuchyně

Na konstrukci téhle kuchyně můžete použít zbylé hranoly ze stavby terasy nebo libovolné dřevěné hranoly o rozměrech alespoň 5 x 5 cm. Na bočnice a vnitřní police pak použijte jednoduché latě ze stejného materiálu. Vzdálenost mezi nimi uzpůsobte tomu, jak moc přes ně má být vidět dovnitř. Z praxe rádi přidáváme i zadní stranu, která úložné skříňky uzavře a může posloužit pro zavěšení zahradního náčiní.

Pracovní deska může být dřevěná také, ale nejde o nejpraktičtější volbu. Spíš zkuste vodoodpudivou překližku, která sice nemá závratnou životnost, zato se s ní lehce pracuje a kdykoli ji nahradíte za novou.

TIP: Úložné skříňky můžete nechat otevřené, vyrobit si dřevěná dvířka nebo ušít jednoduché látkové záclony, kterými nádobí zakryjete před prachem zvenku.

3. Přívod vody

Mít ve venkovní kuchyni tekoucí pitnou vodu není těžký úkol. Stačí ji běžnou zahradní hadicí přivést z domovního vodovodu do kohoutku. Dřez a kohoutek použijte běžný interiérový – jsou konstruované na vlhké prostředí a venku se jim nic nestane. Jestli dáte přednost nerezovému, betonovému, keramickému nebo granitovému dřezu, opět záleží na vašem vkusu. Na zimu pak jen hadici odpojte.

Jakmile vodu přivádíme, musíme samozřejmě vyřešit, kam ji necháme odtéct. Ideální je přímo záhon v bezprostřední blízkosti kuchyně. Kvalitní pitná voda tak nepřijde nazmar a vy si ušetříte zalévání. V takovém případě ale na mytí nádobí nepoužívejte detergenty. Pod umyvadlo jde umístit i sběrnou nádobu a schovat ji za dvířka nebo za závěs.

Tak co, postavíte si vlastní zahradní kuchyň?

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.