Na celém světě se pěstuje přes 7 500 odrůd jablek – a vybrat si tu pravou pro svou zahradu je někdy pěkný oříšek. V sobotu se ale na Baldýnce hledání té „nejlepší“ stalo radostí. Konal se tu Jablíčkový workshop pod vedením ovocnáře a školkaře Michala Niguta ze zahradnictví PLANTEX, doplněný o odbornou přednášku Radka Černého z Institutu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Dva turnusy plné chutí a vůní

Zájem o workshop byl velký, proběhly dva turnusy – dopolední a odpolední. Každý z nich nabídl více než čtyři hodiny poznávání, ochutnávání a sdílení zkušeností.
Účastníci měli možnost ochutnat zhruba třicet pečlivě vybraných odrůd jablek – od tradičních přes moderní až po klenoty v současnosti šlechtěné. Každý si mohl hodnotit chuť, vůni, kyselost, šťavnatost, konzistenci dužniny i vzhled a zapisovat své favority do degustačního archu.

Odborné pohledy i jablečné příběhy

Michal Nigut během dne sdílel množství zajímavých informací o šlechtění odrůd – o tom, jak vznikají nové kultivary, i o proměnách vkusu spotřebitelů v čase. Zajímavým obohacením programu byla i přednáška Radka Černého z Institutu experimentální botaniky, který přiblížil vědecké pozadí šlechtění jabloní, jejich genetickou rozmanitost a odolnost vůči chorobám a klimatickým výzvám.

Ochutnávka víc než 30 druhů jablíček

Než samotná ochutnávka začala, naši průvodci nám vysvětlili, jak k degustaci jablek přistupovat – na co se zaměřit, jak vnímat chuť, vůni, strukturu dužniny či slupku. Poté se už každý účastník svým tempem pustil do ochutnávání, porovnávání jednotlivých vzorků a zapisování do degustačních archů. Atmosféra byla soustředěná, ale uvolněná – nechyběly osobní dotazy na naše zkušené lektory, sdílení dojmů ani přátelské diskuze nad tím, které jablíčko si získalo srdce (a chuťové buňky) našich degustátorů.

Baldýnka – místo, kde rostou sny

Po degustaci jsme vyrazili na procházku Baldýnkou, prohlídku květinových záhonů, zeleninové zahrady i dalších koutů, které ateliér Flera proměňuje v živou laboratoř krajiny a estetiky. O občerstvení se postarala sama Baldýnka – „co dala zahrada, to bylo na stole“. Jak procházku tak dobroty nám připravila naše paní správcová Lucie.

Jablka, která putují domů

Každý, kdo našel své favority, si mohl objednat sazenice přímo od Michala Niguta z Plantexu. Stromky v nejvyšší kvalitě dorazí účastníkům až domů, takže si svůj jablíčkový zážitek mohou přenést i do vlastní zahrady.

Děkujeme všem účastníkům za báječnou atmosféru, otevřenost a chuť objevovat.
Baldýnka se díky vám stala místem, kde se propojuje svět chutí, vědy i zahradního umění.

Podobné články

Zahrada pro Tamaru a Tomáše Klusovi

Přijďte nahlédnout do zahrady, kde divoká příroda potkává pečlivý návrh: sad, zákoutí s lesním charakterem, kvetoucí louka a rozlehlé jezero — to vše v nové třídílné minisérii Flera TV o zahradě Tamary a Tomáše Klusových. První díl vychází ve čtvrtek 30. 10., další dva vyjdou postupně v následujících dvou týdnech.

„Kurz pro mě byl obrovskou úsporou času i nervů,” říká naše kurzistka Petra a vítězka soutěže Zahrada roku 2025

Jak se navrhovala zahrada s kurzem Žijte ve své zahradě? Zeptali jsme se absolventky kurzu Petry, která letos vyhrála soutěž magazínu iDNES Zahrada roku 2025. A co na zahradě oceňuje samotný Ferdinand?

Žijte ve své zahradě 2025: Tři workshopy plánování zahrad živě na Baldýnce

Tři workshopy plánování zahrad na Baldýnce - tolik inspirace, plánování a tvoření. A na vše dohlížel Ferdinand Leffler se svým týmem projektantek.

chilli workshop papričky baldýnka

Pálivá sobota na Baldýnce: ochutnávka chilli a peruánské chutě

Na Baldýnce to tentokrát pořádně pálilo! Workshop s Petrem Gajdoštinem byl zasvěcený pěstování chilli papriček i rajčat – od semínka až po ochutnávku těch nejpikantnějších druhů.