V sobotu 11. října 2025 se Baldýnka proměnila v ráj všech milovníků pálivého. Konal se zde půldenní workshop Pěstujeme chilli papričky a rajčata, který vedl Peter Gajdoštin – semenář, pěstitel a zakladatel DobráSemena.cz.
A jak už to na Baldýnce bývá, kromě spousty znalostí jsme si odnesli i nezapomenutelné chutě, vůně a příběhy.

To nejdůležitější o chilli

Peter nás zasvětil do tajů pěstování chilli papriček – od výběru správných odrůd přes klíčení, výsadbu, až po péči a sklizeň. Dozvěděli jsme se, proč některé odrůdy pálí víc než jiné, jak se dají papričky úspěšně pěstovat i v našich podmínkách. Ochutnali jsme i zajímavou chuť rajčat a dostali jsme tip na ta, která jsou resistentní vůči plísni.

Ochutnávka pro odvážné

Hlavní částí programu byla degustace 25 druhů chilli papriček a pikantních sals. Každá měla jiný charakter – od lehce ovocných až po extrémně pálivé. Všichni se nakonec odhodlali dojít až k papričkám z „vyšší třídy pálivosti“, zjistili tak, že chilli není jen o ohni v ústech, ale i o překvapivě bohaté škále chutí – ovocných, citrusových, limetkových i čokoládových tónů.

Každý účastník si mohl zaznamenat své favority do degustačního listu a rovnou si objednat jejich semínka.

Peruánský dotek

Naším dalším přednášejícím byl Eduardo Miranda, rodilý Peruánec, který ve svém středočeském skleníku pěstuje tradiční peruánské odrůdy paprik ají a rocoto.
Eduardo nás provedl světem jihoamerických papriček a představil jejich využití v kuchyni. Součástí jeho vystoupení byla i ochutnávka typického peruánského kotlíku Guiso de carne – hovězího dušeného masa s pálivou salsou, které nám všem krásně rozehřálo den.

Slunce, oheň a Baldýnka

Po obědě jsme se vydali na prohlídku Baldýnky – nahlédli do její historie, do skleníku, prošli kolem záhonů trvalek, slepiček i jedlé zahrady.

„Celý den v nás zanechal skvělé vzpomínky. Jídlo bylo nezapomenutelné, a ještě teď vidím pestrobarevné chilli testovaných vzorků.“ napsali nám účastníci po workshopu.
A přesně o to na Baldýnce jde – o zážitky, které zahřejí i dlouho poté, co pálivá chuť zmizí.

Baldýnka – místo, kde to žije

Baldýnka, hájenka uprostřed jihočeské krajiny, se pomalu mění v laboratoř zahradní architektury ateliéru Flera. Je to prostor, kde se propojuje příroda, vzdělávání a dobré jídlo. Kdo jednou přijede, ví, že se sem bude chtít vrátit.

Podobné články

🍎 Jablíčkový workshop s ochutnávkou 32 druhů jablek

Na Baldýnce jsme tentokrát ochutnávali jablka ze všech koutů Česka i Slovenska. Pod vedením ovocnáře Michala Niguta a Radka Černého z Akademie věd ČR jsme objevovali rozmanitost chutí, vůní a příběhů jabloní, které stojí za to pěstovat.

Vázání květin na Baldýnce: Den plný inspirace, kreativity a vůně přírody

Mistrině floristiky inspirovala na Baldýnce k vázání vlastních květinových aranžmá. Odpočinek těla i ducha v kombinaci s kreativitou.