Procházet mezi záhony a kropením rostlinám přilepšovat je samo o sobě meditace. Jenže pak udeří letní vlny veder a z meditace se stávají galeje a věčný boj o vodu. Jsme zastánci toho, že zahrada by měla být více potěšení a méně práce. Proto se s vámi podělíme o metodu zalévání, kterou by měl znát každý majitel zahrady. Jednak proto, že zkrátka vodu využívá lépe. Jednak proto, že vám umožní odjet i na dva týdny na dovolenou bez starostí, co bude s vašimi milovanými záhony. Jak tedy dosáhnete blaženého stavu, že vašim trvalkám bude stačit zálivka jednou za 10 až 14 dní?

Zalévejte méně často, ale opravdu vydatně. Doporučuje se 10 až 15 litrů na m². Každodenní kropení a automatická závlaha rostlinám neprospívají. Trvalkám pak stačí pustit pár kořenů kousek pod povrchem země, kde půda rychleji vysychá, a stanou se na pravidelné zálivce závislé.

Výjimkou jsou mladé čerstvě vysazené rostliny. Ty ještě nejsou dostatečně prokořeněné, a proto potřebují zavlažovat častěji. Prinpic je ale stejný. Zalévejte je vydatně a s odstupy a přimějte je už od začátku zakořenit správně do hloubky.

Vychovejte si své trvalky

Tahle taktika samozřejmě nemusí hned zafungovat, když své rostliny zhýčkané každodenní zálivkou najednou odstavíte od vody zrovna v rekordních vedrech. Místo toho začněte pozvolna. Prodlužujte intervaly zálivek. Nejdřív každý druhý den, pak třetí, pak každých pět dní. Chápete princip. Rostlinám dáte čas zvyknout si a pošťouchnete je, aby zapustily kořeny hlouběji, kde se drží voda.

Interval zálivky samozřejmě nejde paušalizovat. Roli hraje stanoviště, vysychavost půdy i žíznivost rostliny. Proto pravidelně provádějte test vlhkosti. Rýpněte do hloubky 10 cm pod zem a ucítíte, jestli je zemina vlhká nebo ne.

TIP: Když jsme zmínili půdu. Nemusíte se vždy smířit s takovou, kterou jste dostali se zahradou. Půda se dá kultivovat a v kurzu Chytře na realizaci se naučíte vylepšit i tak problematické podmínky, jako je příliš písčitá a jílová půda.

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.