Řídnutí trávníku – týká se i vaší zahrady? Trávník patří k tomu nejnáročnějšímu, co můžete v zahradě pěstovat. Vyžaduje kvalitní půdu, pravidelnou zálivku a hnojení. Co když ale tohle všechno děláte? Co když se o trávník celé roky staráte stejně, ale zatímco v předchozích sezonách byl váš trávník krásně hustý a zelený, letos začal stávkovat?

K takovým případům volají odborníka na trávníky Tomáše Šenu často. Příčinu většinou odhalí jednou prostou otázkou: „Kdy jste trávník naposledy dosévali?“ Následné ticho ze strany majitelů zahrady potvrdí jeho domněnku. Trávník je velmi pravděpodobné řídký proto, že nebyl dosévaný.

Řešení řídnutí trávníku: Trávník je potřeba pravidelně přesívat

Možná jste si mysleli, že dosévat trávník potřebujeme až ve chvíli, kdy se objeví holá místa. Ve skutečnosti jde o prevenci. Trávník je potřeba pravidelně přesívat, a to dokonce i tehdy, kdy je krásně hustý a žádný problém nemá. Je totiž celým ekosystémem hned několika různých druhů a odrůd travin. I proto v souvislosti s travním osivem mluvíme o směsích. 

Čím víc druhů a odrůd ve směsi je, tím větší máte šanci, že se vám trávník na zahradě uchytí. Ne všem odrůdám totiž podmínky vaší zahrady budou vyhovovat. Pokud se vám ze směsi o šesti a osmi odrůdách jedna nechytí, nic moc se neděje, plochu zarostou ty zbývající a vy pravděpodobně nic nepoznáte. Pokud se vám ale to samé stane u směsi o třech odrůdách, přišli jste najednou o třetinu trávníku.  

řídnutí trávníku

Jak správně přesívat trávník

Trávník přesívejte jednou za dva rok po celé jeho ploše, ať jsou odrůdy zastoupené rovnoměrně a nemáte trávník flekatý. Ideální je použít původní směs osiva, kterou jste trávník zakládali. To se může ukázat problematičtější, než byste řekli. Málokterý výrobce totiž dokáže zajistit stejné složení travní směsi v průběhu let. To samé osivo od stejné značky může mít jiné složení oproti pytli, který jste koupili loni. 

Druhý nešvar s travními směsmi (a vlastně i travními koberci) je takový, že jsou často pěstované v nižších nadmořských výškách Nizozemí nebo Francie a ne všechno, co se u nás prodává je otestované pro naše zeměpisné podmínky a výzvy, kterým u nás trávník musí čelit (například plísni sněžné). Řídnutí trávníku se tak může dostavit i daleko dřív než za těch blažených 20 let.  

TIP: Pokud by vás zajímalo, od koho konkrétně bere travní osivo Tomáš Šena, ať už řeší řídnutí trávníku nebo zakládá úplně nový, zavítejte na jeho stránku milujusvujtravnik.cz.

Banner blog TRAVNIK

Ošetřete rovnou i půdu

Než se do přesívání pustíte, podívejte se, jak vypadá sám půdní profil. Je půda pořád kyprá a vzdušná nebo je hutná a utužená? Těžká a utužená půda nevsakuje vodu a ani nově vyseté trávy se nemusí chytnout. Možná vám vyklíčí, ale nejspíš se dlouho neudrží nebo si je najdou plísně a houbové choroby. V takovém případě je potřeba půdu znovu provzdušnit airifikací a přisypat do ní písek na odlehčení. Neuškodí taky odstranit stařinu vertikutací. 

Potřebujete v tomhle poradit? Trávník od založení, přes hnojení a údržbu až po výběr správné sekačky rozebírá Tomáš Šena se zahradním designérem Ferdinandem Lefflerem v online kurzu Chytře na realizaci

TIP na závěr: Udělejte si představu, jak vám sedne tandem zahradního designéra Ferdinanda Lefflera a trávníkáře na trávníky Tomáše Šeny a pusťte si záznam jejich společného livestreamu na Flera TV. Oba odborníci udíleli skvělé rady, jak trávník nejen založit, hnojit, zalévat a dál opečovávat, ale i jak ho do zahrady naplánovat. Ono totiž správné místo znamená správné podmínky a tím pádem i větší šanci pro trávník, aby narostl do zdraví a síly. Na livestreamu navíc nebyli sami, připojil se k nim Peter Gajdoštin, zakladatel Dobrásemena.cz, náš dvorní semenář a vynikající znalec tradičních a netradičních odrůd zeleniny a bylinek. Určitě si proto záznam livestreamu pusťte.

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.

Zahradnice radí: Jak na výsev a výsadbu

Ověřené rady k předpěstování a výsadbě zeleniny, které vám prodlouží sezónu pěstování o celé měsíce.