Jsme velcí zastánci zachycování dešťové vody. „Správně navržený a postavený dům by měl umět zachytit maximum vody, která na něj naprší,“ nechal se slyšet zahradní architekt Ferdinand Leffler. Pár z vás ale řeší opačný problém. Co když máte vody na zahradě až příliš?

„Máme plnou studnu i nádrž a přepad nevsakuje. Kanalizace není. Kam s vodou?“ ptala se nás divačka Flera TV v komentáři pod videem. Podle zahradního projektanta Jirky Stiborka nejde o nijak neobvyklý problém. Navrhuje několik systémových řešení.

Poznejte svůj pozemek

„Z některých parcel už před stavbou domu voda prostě odtéká a nevsakuje se. S tím se nedá nic moc dělat. Obecně je dobré vědět, s jakou půdou má člověk co do činění, a nechat si udělat posouzení možností vsakování. Existuje totiž hranice, od kdy už vsakování není možné, pak je potřeba dohodnout se s úřadem a vodu odvádět pryč. Do vodoteče, dešťové kanalizace apod.“ radí Jirka. V lokalitách, kde je se vsakováním vody problém, často bývá vybudovaná dešťová kanalizace.

Zelené střechy

Poptávka po zelených střechách roste a odůvodněně. Kromě toho, že máte na střeše další zahrádku, tepelně izolují místnosti od sebou a v létě přispívají k ochlazení okolí. Dokáží vám také pomoc právě s vodou, která na ně naprší. Její část se zachytí v substrátu, kde pak napájí rostliny. Právě tím, že nasaje aspoň část vody, odlehčuje dešťovému systému. Zelené střechy mají samozřejmě své požadavky a ani ony nejsou bez komplikací. Voda ze zelených střech může nádrž více zanášet a je třeba ji lépe filtrovat.

bratislava 01 1024x683 1

Splachujte dešťovkou

Splachování záchodů z akumulační nádrže je ideální způsob, jak přebytečnou vodu smysluplně využít. Zároveň ušetříte peníze a nebudete splachovat cennou pitnou vodou. Pokud máte možnost akumulační nádrž naplnit i ze studny, máte jistotu, že budete mít dostatek vody na splachování i v obdobích sucha.

Rozstřik vody po pozemku

Vodu jde rozstřikovat rovnoměrně po pozemku. Tím, že není všechna na jednom místě, se spíš postupně vsákne nebo se z povrchu půdy odpaří. Bohužel vám tohle řešení nepomůže v obdobích dlouhotrvajících intenzivních dešťů. V takovém případě je nejlepší volbou akumulační nádrž.

TIP: Pomoct může i hloubkové prokypření půdy, čímž se její struktura otevře a voda se vsákne hlouběji.

Nevýhodou je, že všechna tato opatření je nejlepší provést před stavbou domu nebo v průběhu ní. Protože nakládání s dešťovou vodou se řeší se stavebním povolením. Klíčové je také už zmíněné slovíčko systémové. Systémová řešení jsou funkční, chytrá a komplexní, bohužel ale patří k těm nákladnějším. Na druhou stranu na ně lze získat dotace a aspoň částečně se finančně zahojit.

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.