Kdybychom měli říct jednu z nejčastějších chyb, kterou začínající zahrádkáři dělají s trvalkami, tak bychom řekli: Vůbec neplánují, jak bude zahrada vypadat po celý rok. Častým nešvarem je, že pod vlivem prvního jarního sluníčka naběhnou do hobbymarketu, nakoupí všechno, co kvete, a zasadí to do záhonu. A pak se diví, že v létě a na podzim nemají na zahradě žádnou barvu.

Řešení je přitom jednoduché – zasaďte na jednotlivá stanoviště kombinaci jarních, letních, podzimních a zimních trvalek (ano, i takové jsou). Tyhle podzimní pro vás vybral expert na trvalky Honza Nussbauer.

Svíčkovec (Gaura)

Gaura není nejvýraznější rostlina, přesto si jí v zahradě všimne každý. Její růžovobílé květy se totiž vznášejí nad záhonem a vypadají jako drobní motýlci. Rostlina kvete od léta do listopadu tak, že se stonky prodlužují a na jejich koncích se objevují stále nová kvítka. Nemá sice tak dlouhou životnost jako jiné trvalky, dožívá se zhruba tří let, ale dokáže v záhonu se sama přesemenit.

Svickovec gaura trvalky

Záplevák (Helenium)

Záplevák je oranžově kvetoucí trvalka, která vaší zahradě dodá romantický, lehce venkovských nádech. Nejlépe se jí povede na místě, kde hodně svítí sluníčko. S dostatkem vláhy pak máte zajištěnou záplavu barvy na tři měsíce.

Třapatka (Rudbeckia)

Třapatka je evergreen českých zahrad. Je totiž poměrně nenáročná – stačí jí běžná zahradní zemina a dostatek sluníčka. Pak kvete od konce léta do začátku podzimu. I po odkvětu ovšem udělá na záhonu parádu. Doporučujeme ji po odkvětu nestříhat a nechat černé středy na stoncích. Ojíněné jsou kouzelné.

Zaplavak trapatka trvalky

Sadec (Eupatorium)

Sadec je proslulý bohatými těžkými květenstvími, která vyplní záhon a do zahrady přilákají včely, čmeláky a další medonosný hmyz. Má rád vlhko. V sezónách, kdy vydatně lije, vám dokáže narůst i do výšky dvou metrů.

Lobelka (Lobelia)

Lobelky jsou známé křehkými modrými kvítky. Jejich jednoletá varianta se často pěstuje v truhlíku, tam ale vydrží jen jednu sezónu. Vytrvalá lobelka, která se sází do záhonů, má daleko delší životnost. Taky se hodí vědět, že z nějakého důvodu na ni nejdou slimáci.

Dlužicha (Heuchera)

Dlužicha udělá v záhonu dost parády už jen svými listy. Ty mívají různé barvy od zelené až po fialovou a udrží si ji, i když napadne sníh. Přelomem léta a podzimu pak vykvétají drobnými bílými kvítky. Sympatické na nich je, že si poradí i v úplném stínu pod stromy.

Dluzicha lobelka trvalky

Vousatec (Dochan)

Vousatec je tráva s klásky a květenstvími, která začíná být v zahradách i veřejném prostoru dost populární. Některé kultivary jsou menší, jiné jsou až metr a půl vysoké a vykvétají na stéblech právě na podzim. Potřebují hodně vláhy a sluníčka, ale vyplatí se to. I při slabém vánku se nádherně vlní.

Rdesno (Persicaria)

Rdesno je ideální půdopokryvnou trvalkou pro těžké, dokonce až jílovité půdy. Kvete od konce července až do prvních mrazů. K dostání je v nepřeberném množství barev od bílé po temně vínovou. A jeho listy se s příchodem podzimu navíc zbarví dočervena. Vyhovuje mu stanoviště na slunci i v polostínu.

Rozchodník velký (Sedum telephium) 

O rozchodnících je známo, že přežijí prakticky všechno, a tenhle kultivar není výjimkou. Poradí si se suchým stanovištěm chudým na živiny a bude vás v záhonu bavit celý rok. Na jaře vyraší bohaté růžice listů. Přes léto k nim přibude nadílka drobných poupat, která pak začnou růžově vykvétat zhruba v polovině září. Květenství lákají hmyz a hezky vypadají i po odkvětu.

Rdesno rozchodnik trvalky

Podzimní trvalky se vám líbí, ale pořád tápete, jak nakombinovat záhon, aby kvetl po celý rok? V online kurzu Žijte ve své zahradě najdete přes 50 hotových osazovacích plánů záhonů.

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.