Co všechno bereme jako zahradní architekti v potaz při navrhování rodinné zahrady, aby sloužila dětem a dospělým stejně dobře i za pět nebo deset let? Jak dopřát dětem vodu i bez bazénu a co udělat s trampolínou, aby nerušila estetiku zahrady? I na tyhle otázky tu najdete odpovědi.  

Zapojte děti do návrhu a realizace zahrady

Při plánování zahrady by se měla ke stolu posadit celá rodina, včetně (obrazně řečeno) domácích mazlíčků. Na každém jednom členovi domácnosti a jeho potřebách totiž záleží. Pravděpodobně budete žasnout, s jak skvělými nápady vaše ratolesti přijdou. Nebo vás naopak překvapí zjištění, že vámi plánovaná složitá řešení ani neocení a vystačily by si s jednoduchým pískovištěm nebo houpačkou. 

“Děti jsou nejvděčnější uživatelé zahrady. Jedním z přístupů, který rád aplikuji, je udělat venkovní dětský pokoj z celé zahrady. Pak je zahrada zábavy plná a cíleně se nevytváří jedno jediné hnízdo, kde má hra probíhat,“ říká zahradní architekt Ferdinand Leffler. V momentě, kdy děti k plánování přizvete a zahrnete je do procesu rozhodování, získají k zahradě větší vztah. Využijte jejich nově nabytý zájem a zapojte je také do výroby atrakcí, výsadby trvalkových záhonů nebo výsevu zeleniny. 

TIP: Když jsme u zeleniny, vyhraďte svým potomkům vlastní záhon, jehož osazení, zalévání i sklízení budou mít plně ve své režii. S vaší pomocí, samozřejmě. Děti získají první pěstitelské zkušenosti a udělají si představu, jak se „vyrábí“ jídlo. Pokud potřebujete s výběrem a výsadbou rostlin poradit, v online kurzu Jedlá zahrada najdete víc jak 30 hotových osazovacích plánů bylinkovo-zeleninových záhonů od profesionální zahradnice, včetně rad, jak jednotlivé plodiny pěstovat a sklízet.  

detske prvky nove 5

Vytvořte dětem prostor přímo na tělo

Holky a kluci, předškoláci a náctiletí budou od zahrady chtít něco jiného. Zatímco hřiště pro malé děti budete chtít mít na dohled od hlavní pobytové terasy nebo obytných místností, kde na prťouse vidíte, teenageři se budou chtít zašít daleko z dohledu rodičů. 

Temperament a potřeby dětí jsou dobrým vodítkem v tom, jestli dětem vyhradit jedno společné místo, nebo naopak různé aktivity rozprostřít po zahradě. Čítárna nebo kreativní koutek budou jen těžko plnit svou funkci v bezprostřední blízkosti fotbalové branky, kde se trénují centry. 

TIP: I když trávník dost velký na kopání s míčem a dělání kotoulů je v dětské zahradě nezbytnost, nemusí zabírat celou plochu zahrady. Naopak zašívárnám a zahradním domkům sluší, když je trochu schováte mezi keře a stromy. Čtenářský koutek s lavičkou nebo houpací sítí je zase dobré odstínit trvalkovou výsadbou.     

Plánujte na několik let dopředu

Záliby vašich ratolestí se budou s věkem nevyhnutelně měnit. Proto svůj plán venkovního dětského pokoje podrobte nekompromisní revizi předtím, než začnete stavět. Bude vaší rodině sloužit i za pět nebo deset let? Neinvestujete do něčeho, co bude za dva roky ležet ladem? Buďte k sobě upřímní a hledejte cesty, jak prodloužit životnost dětských atrakcí v zahradě. 

Dobrým trikem, jak prvkům pro děti zajistit nadčasovost, je navrhnout a postavit je tak, abyste je mohli používat i vy. Prolézačka může být zároveň venkovní posilovnou, kde si po ránu dáte pár shybů na hrazdě. Lezecká stěna může mít chyty různých obtížností. Pokud budujete zahradní nebo stromový domek, nadimenzujte ho pro dospělé, tak o něj děti neztratí zájem ani v pubertě, kdy se může stát klubovnou pro ně a jejich kamarády.  

blog banner zijte 2

Pískoviště podle zahradních architektů

Zapomeňte na kupovaná malá pískoviště z hobbymarketu. Zrovna pískoviště se dá snadno vyrobit svépomocí, aby děti bavilo a v zahradě působilo dobře. Nejlepší pískoviště je velké a hluboké, aby dítka mohla hrabat vlhký písek ze spodních vrstev. Ohraničit ho může dřevěnými kůly, trámy nebo většími kameny, které slouží i jako posezení a povrch pro vyklápění báboviček. Při výběru materiálu se ale každopádně inspirujte tím, co už v zahradě máte.   

Rádi pískoviště umisťujeme do bezprostřední blízkosti jedlých keřů, jako jsou maliníky, ostružiníky a rybízy. Těm totiž písek navíc v půdě vůbec nevadí a zároveň pískoviště trochu schovají. Hodně se nám osvědčila kombinace písku a vody. Pokud máte možnost přivést k pískovišti ruční pumpu nebo hadici s kohoutkem, děti a jejich kamarádi vám za to poděkují. Jejich rodiče už asi méně, ale špinavé oblečení se dá vyprat vždycky. 

TIP: Víte, že řadě trvalek se daří i na písku? Pískem se dají nejen mulčovat a vybrané rostliny do něj jdou rovnou vysazovat. Pískoviště tak může rovnou plynuje přecházet v trvalkové záhony. Na tenhle nápad nás přivedl nás kolega a odborník na trvalky Honza Nussbauer, když v online kurzu Chytře na realizaci ukazoval výhody štěrkových a pískových trvalkových záhonů.     

detske prvky nove 10

Trampolína v harmonii se zahradou

My Češi jsme národem majitelů trampolín a nadzemních bazénů. A není se čemu divit, jsou dostupné a děti je zkrátka milují. Jejich konstrukce jsou ale všechno jen ne hezké. Než tenhle fakt, budete chtít odmávnout s argumentem, že jsou v zahradě přece jen chvilku, pamatujte, že při projektování celku neexistují v zahradě nedůležité prvky. O tom, kam a jestli trampolínu umístíte, je potřeba uvažovat hned od samého začátku. Navíc takovou trampolínu můžete mít v zahradě klidně i celou dekádu. Zkuste tyhle triky, jak ji co nejšetrněji začlenit do zahrady:

Trampolína v trvalkové výsadbě 

Nedávejte trampolínu na trávník do otevřeného prostoru. Okamžitě se stane nechtěnou dominantou. Zapojte ji místo toho do trvalkových výsadeb, které zjemní její linie. Odsunete ji tím také z trávníku a nebude vám překážet při jeho sekání.  

Trampolína ve svahu 

Využijte ve svůj prospěch svažitý terén vašeho pozemku a schovejte trampolínu pod horizontem, kde vám nebude překážet ve výhledu a rušit estetický dojem ze zahrady.

Trampolína zapuštěná v zemi

Vyhloubit pro konstrukci trampolíny jámu a zapustit ji do země je nejelegantnější řešení. Ze zkušenosti ale víme, že bez sítě a možnosti pořádné strkačky pak děti trampolína tolik nebaví. Trampolína bez sítě je také méně bezpečná pro menší děti. 

fleraplanuj galerie trampoliny 20

Náhrada za dětský nadzemní bazén

Když rozpočet a velikost zahrady dovolí bazén nebo biotopické koupací jezero, není o čem mluvit. Jděte do nich. Garantujeme vám, že děti v nich budou pečené vařené. Pokud se rozhodnete pro nadzemní bazén, pokuste se ho zamaskovat stejnými triky, o kterých jsme mluvili v souvislosti s trampolínou. 

Existuje ale řada dalších způsobů, jak si užívat vodu v zahradě i bez bazénu. Tyhle jsou naše nejoblíbenější a osvědčily se nám v zahradách našich klientů: 

Osaďte studnu pumpou

Snadno se díky ní osvěžíte, usnadníte si přístup k vodě na zalévání a hezká pumpa podpoří domáckou atmosféru v zahradě.

Vyrobte si venkovní sprchu

Stačit vám bude hadice připojená na domovní vodovod a sprchová hlavice z hobbymarketu. Vybudovat si můžete venkovní sprchový kout s věšáky a se vším, co ke sprše patří, nebo jen sprchu pověsit na větev. 

Umístěte do zahrady vanu nebo umyvadlo

K obojímu opět přivedete vodu hadicí. Umyvadlo oceníte hlavně v blízkosti terasy, jedlé zahrady a ohniště. Vanu pak udělejte centrem relaxačního koutku nebo právě dětského pokojíku.  

vana 1

Zahradní domeček

Dětský zahradní domek je splněný sen. Pokud máte možnost zvednout ho trochu nad zem třeba v blízkosti staršího vzrostlého stromu, máte napůl vyhráno. Své kouzlo ovšem bude mít i jednoduchá dřevěná stavba ukrytá v křoví a trvalkách z dohledu dospěláků. Jestli domek vybavit dětskou kuchyňkou, tabulí s křídami, skluzavkou, žebříky nebo lany na šplhání, vám spolehlivě řeknou vaše ratolesti. My doporučíme vybavit domek okny a večerním osvětlením. S izolací si naopak hlavu nelámejte, jen by stavbu komplikovala a prodražila.

Levnějším řešením je pak stan nebo týpí, které vyrobíte z plátna, lan a dřevěných latí. Skvělou klubovnou se může stát i někdejší kůlna nebo přístřešek na nářadí. Máte-li tu možnost, vyrobte zahradní domek dost velký i pro dospělé, vybavte ho stolem, posezením, nebo dokonce i postelemi. Tak si do něj čas od času budete moct zalézt i vy a vaši potomci z něj vlastně nikdy nevyrostou, jen se změní účel domku.  

TIP: Inspirujte se jedním velmi povedeným zahradním domkem, na něhož tvorbě se spolu s architekty ateliéru Flera podíleli i majitelé zahrady a samozřejmě jejich děti. Na výsledku je to znát. Dětský venkovní pokoj ve videu začíná v čase 8:55, ale stojí za to zkouknout videonávštěvu celou.

Levné zahradní aktivity pro děti 

Neopomíjejte jednoduché hry a aktivity, které jde pořídit i bez velkých investic. Vděčnou klasikou je třeba basketbalový koš nebo pingpongový stůl. Umístit je můžete na zpevněné plochy v blízkosti parkovacích stání. Nudle mezi domem a plotem se mohou proměnit v kuželkovou dráhu nebo střelnici. V takovém případě doporučujeme terč umístit na dřevěný podklad, aby se od něj šípy a broky ze vzduchovky neodrážely. V zahradách klientů slavily velký úspěch i dalekohledy, a to nejen ty hvězdářské. Kreativní děti ocení dlažbu nebo vyhrazenou část zdi, které mohou pomalovat křídami.   

Bez ohledu na to, jestli děti hodláte rozmazlit vymakaným domkem na stromě nebo „jen“ pingpongovým stolem, zahrňte je do plánu zahrady hned na začátku, jen tak budou fungovat jako součást jednoho harmonického celku.

  

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.