Zahradní architekt Ferdinand Leffler se rozpovídal o trendech, které pozoruje v tuzemských zahradách. Řadu z nich si už vyzkoušel v zahradách klientů, a proto ví, že mají budoucnost a přinesou vám radost a užitek.

Realizace zahrad svépomocí

Lidé se čím dál častěji pouští do budování svých zahrad vlastníma rukama. Současná ekonomická situace a nedostatek řemeslníků, které je k tomu vedou, ale paradoxně nemusí být hendikepem jako spíš příležitostí. Své o tom vědí absolventi našich online kurzů, kteří si při projektování a realizaci svých zahrad museli osvojit řadu nových dovedností a sami si přišli na to, jak očistné, naplňující a zábavné budování svépomocí je. Dnes mají ze svých zelených rájů dvojnásobnou radost právě proto, že si je vytvořili sami. Řada z nich přitom nářadí vzala do ruky poprvé.

Flera | Míša realizuje zahradu

Jedlé zahrady, kam se podíváte

Pěstování vlastní zeleniny a bylinek k zahradám odjakživa patřilo, dnes se ale posouvají blíž k hlavním pobytových částem zahrady, kde jsou na očích a po ruce. Díky tomu se zmenšují a zefektivňují. Domácí políčka za humny nahrazují elegantní vyvýšené záhony, které jsou regulérním zahradním prvkem a ozdobou zahrady. Na omezeném prostoru se samozřejmě pěstuje jinak. Ideální jsou smíšené kultury – chytře nakombinovaná zelenina a bylinky, které si nekonkurují, neubírají si živiny a třeba se i chrání před škůdci.

TIP: Nemusíte projíždět internet, abyste takové kombinace bylinek a zeleniny našli. V online kurzu Jedlá zahrada najdete víc jak 30 hotových osazovacích plánů záhonů sestavených profesionální zahradnicí. Obsahují nákresy záhonu, seznam plodin, i pokyny pro jejich výsev a výsadbu, pěstování a sklizeň. Zkrátka návod se vším všudy.

Vajíčka z vlastní zahrady

V souvislosti s jedlou zahradou musíme zmínit i rostoucí oblibu slepic, křepelek a kachen, dokonce i v ležérně elegantních městkých zahradách. Druhy slepic jako brahmánka nebo rousná zakrslá téměř nehrabou, takže neničí trávník, zato ale ze zeleně sezobávají škodlivý hmyz. Z kachen má pověst skvělého lovce škůdců, hlavně slimáků, plemeno zvané indický běžec, které je proslulé nezvyklým držením těla. Za zmínku stojí i fakt, že drůbež si pomocí dobrot a laskavého přístupu snadno ochočíte.

TIP: Nakoukněte za plot našemu dlouholetému kolegovi zahradnímu realizátorovi Miro Chomjakovi. Zjistíte, že i v harmonické anglické zahradě se mohou promenádovat slepice, a dokonce i pávi, aniž by cokoli ničili.

Trávníku tak akorát

Před lety jsme zdůrazňovali, že je v zahradách přespříliš trávníku. Dnes vidíme obrácený extrém, lidé trávníky ruší úplně. Přitom poležení nebo procházku naboso zeleným kobercem nic nenahradí. Jak tedy mít trávník, kterého je tak akorát? Jednoduše s ním zacházejte jako se zahradním prvkem a do zahrady si ho naplánujte stejně jako ohniště nebo altán. Zamyslete se, co přesně od trávníku chcete. Stačí, když se na něj vejde deka? Potřebují vaše děti nebo mazlíčci pár desítek metrů čtverečních na běhání? Má trávník navazovat na terasu nebo koupací jezero? Správné otázky vás dovedou k optimální velikosti, tvaru i poloze.

Trend líného zahradničení

Nepracujte usilovně, pracujte chytře. I tak by se dala shrnout filozofie líného zahradničení. Základem je promyšlený koncept zahrady, který se dívá pět nebo deset let dopředu a zahrnuje i požadavky na údržbu. Buďte k sobě upřímní, nenakládejte si na bedra víc péče o zahradu, než opravdu chcete. Formální zahrada jako podle pravítka vám nic neodpustí, zato přírodní zahrada snese sem tam nějakou pampelišku nebo mech i tam, kde o ně nestojíte.

Zvětšování terasy, přesouvání pískoviště nebo náhrada keřů, které ani neměly šanci se uchytit – tady spálíme nejvíc energie, času a peněz. Paradoxně nám dá méně práce vrátit se znovu na začátek a všechny změny si koncepčně naplánovat, než dělat je živelně, jak nás napadne.

blog banner zijte

Příroda jako spojenec

Pokud rostliny vysadíte někam, kde pro ně nejsou podmínky, budete je muset uměle přiživovat, aby přežily. To vás bude stát čas, úsilí, peníze a nejspíš se neobejdete bez hnojiv. Místo toho se projděte po okolí, všímejte si, které stromy, keře a trvalky prosperují v zahradách vašich sousedů a všímejte si, kterým se nedaří. Přijměte fakt, že některé rostliny zkrátka nejsou pro vaši zahradu ty pravé. Naopak, udělejte si z přírody spojence a zazeleňte si zahradu rostlinami, které jsou ve vaší lokalitě jako doma, případně těmi, které mají podobné nároky.

DSCF4808 copy 1

Stromy a jejich stín

Vzrostlé stromy jsou jednou z nejcennějších věcí v zahradě, jejich rozvětvené koruny poskytují přirozený stín, pohlcují hluk i škodliviny, coby přírodní klimatizace zvlhčují vzduch a některé dávají bohatou úrodu ovoce. Nebojte se do své zahrady vysazovat stromy, uděláte tím dobře své obci, planetě a především sami sobě a své zahradě. Právě stromy a popívané zelené rostliny jsou ideálním způsobem, jak zazelenit své okolí s minimem práce a námahy. Dřeviny vás potřebují nejvíc prvních pár let svého života, jakmile se chytnou, už vás prakticky nepotřebují a začnou vám bohatě vracet.

Galerie pod širým nebem

Zahrady umělců bývají ty nejosobitější zahrady, které známe, a těší nás, že na umění narážíme stále víc v rodinných zahradách. I proto jsme založili Flera Gallery, jedinou galerii u nás, která se specializuje na venkovní umění. Při výběru umění ven jsou totiž důležité dvě věci: Zaprvé, aby dílo bylo vyrobené z materiálů, které umí odolat rozmarům počasí. Zadruhé, pracovat se sochami jako se zahradním prvkem, dobře si rozmyslet jejich umístění v rámci zahrady a pracovat i s jejich rozměry, výškou a liniemi. Pokud například dáte sochu na trávník, budete kolem ní týden co týden jezdit se sekačkou, s trvalkovou výsadbou vytvoří dílo kompozici a sekat budete jednou do roka.

socha petr soucek

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Letní výsev zeleniny: Nenechte záhony zahálet

Zajistěte si ještě víc úrody a naučte se během sezóny plodiny nahrazovat. Ty odrůdy přežijí i letní vedra.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.