I když se produkční zahrádky a skleníky dostávají do stále exponovanějších částí zahrad, málokdo z nás jim chce a může obětovat tolik prostoru, aby šlo pěstovat všechny plodiny vyhlédnuté na internetu a v pořadech o zahradničení. Aspoň částečné řešení se ale nabízí, a to v podobě vícesklizňových záhonů. Pokud nás totiž něco naučil kurz Jedlá zahrada, tak plánovat záhony tak, aby po sklizení rané zeleniny neležela půda ladem.

Postup je přitom jednoduchý. V momentě, kdy v průběhu léta sklidíte za záhonu zeleninu vysazenou a vysetou na jaře, nahradíte ji výsevem letních odrůd. Ty pak budete sklízet po zbytek léta a často ještě začátkem podzimu. Samozřejmě, ne každá plodina a odrůda se pro letní výsev hodí. I proto jsme se pro radu obrátili na Petera Gajdoština, semenáře, zakladatele e-shopu Dobrasemena.cz a dvorního dodavatele semínek pro zeleninovo-bylinkové záhony z kurzu Jedlá zahrada. Ten totiž semena nejen prodává, ale hlavně i zkouší, jak moc jsou nebo nejsou jednotlivé odrůdy vhodné pro naše podmínky. Které tedy pro letní výsevy doporučuje?

Mrkev 

„Až do konce června můžete vysévat mrkve, hlavně křehké karotky nebo mrkve typu Chantenay,“ doporučuje Peter Gajdoštin. „Mým favoritem je hybrid CASCADE F1,“ dodává. Pokud si je stále ještě pletete, tak karotky mají kratší a zakulacený kořen a jsou sladší. Zato mrkve pozdní mívají kořen dlouhý a špičatý a jsou ideální na skladování. Hodí se taky vědět, že mrkev můžeme „skladovat“ přímo v záhonu. Jednoduše ji necháme v půdě i přes zimu a chodíme si pro ni, jak potřebujeme.

TIP: Mrkev nemusíte cíleně jednotit, stačí si sem tam ze záhonu uzobnout nějakou tu nedorostlou mrkvičku a sklízet ji jako baby zeleninu. Tím se postupně vytvoří víc místa pro ostatní mrkve.

Mrkev CASCADE dobrasemena.cz
Mrkev CASCADE | Foto: Dobrasemena.cz

Řepa

I když se jí často říká červená řepa, řepa salátová je ve skutečnosti k dostání v různě zbarvených variantách. „Za sebe doporučuji červenou odrůdu BORO F1, žlutou řepu BOLDOR, bílou AVALANCHE nebo pruhovanou ANELLO,“ vyjmenovává Peter. „Salátová řepa se dá set až do poloviny června. Na podzim sice nebude obří, bude ale menší a chutná.“ Jedlé jsou navíc vedle bulev i mladé listy, které si můžeme přidat do salátu nebo je tepelně upravit podobně jako špenát.

TIP: Vypěstovat řepu je daleko jednodušší, než byste řekli. I proto se ji zahradnice Natálie Pokorná nebála dát na Záhon líného zahradníka – jeden z víc jak 30 hotových osazovacích plánů zeleninovo-bylinkových záhonů z kurzu Jedlá zahrada. Ten je určený pro začátečníky, děti a pohodlné zahradníky a úspěch s ním bude mít každý.

Řepa BOLDOR Dobrasemena.cz
Řepa BOLDOR | Foto: Dobrasemena.cz

Salát

Saláty snáší letní horké počasí jen s obtížemi, vyhovuje jim naopak chladnější počasí. I proto jsme je už dřív doporučovali k únorovým first minute výsevům do skleníku. „Saláty ale můžete pěstovat i z letních výsevů, a to až do podzimu,“ radí Peter Gajdoštin. „Na sáčku se saláty najdete často označení jarní a podzimní, a u skutečně odolných odrůd dokonce celoroční. Zmínit můžeme například saláty LENTO, CASSINI nebo KAMELOT.“ A když saláty pěstujete jako baby leaf, tedy nečekáte, než vytvoří růžice, a sklízíte ještě mladé lístky, můžete saláty na venkovní záhon vysévat ještě v září

Banner blog 6
Salát LENTO | Foto: Dobrasemena.cz

Ředkvička

Ředkvičky jsou na tom s nároky na teplotu podobně jako saláty. Často se zahrádkářům stává, že si vysejí nevhodnou odrůdu a ta jim vlivem tepla nevytvoří dostatečně velké bulvičky, zato rostlina žene do květu. U ředkviček obzvlášť pečlivě čtěte instrukce na balení a pro letní výsevy dejte přednost odrůdám, které můžete vysít i v srpnu. Sklízet je budete ještě v září a říjnu. Mezi takové patří třeba ESTER nebo VIOLA.

Ředkvička ESTER Dobrasemena.cz
Ředkvička ESTER | Foto: Dobrasemena.cz

Asijská a méně tradiční zelenina

Červen je ideální taky pro výsev pekingského a čínského zelí a japonských ředkví. „Zde bych doporučil ředkev ACORD, která se dá sklízet od průměru 5 cm až do 15 cm,“ zaznívá od Petera Gajdoština. „Do podzimu pak můžeme pěstovat i štěrbák, sladký fenykl nebo špenát.“

Ředkev ACORD Dobrasemena.cz
Ředkev ACORD | Foto: Dobrasemena.cz

Jak semínka v létě zalévat

Semínka potřebují k vyklíčení neustálé vlhko. V létě není úplně snadné tyhle podmínky zajistit, vrchní centimetry půdy totiž během dne snadno vysychají. O půdu pečujte a nedovolte, aby se na povrchu substrátu vytvořil škraloup. Malé semenáčky nemusí být schopné ho prorazit. V Dobrasemena.cz si často vypomáhají bílou netkanou textilií. Ta pomůže na záhonu vytvořit vhodné mikroklima, protože omezuje odpařování vody. Vystaráno máte i tehdy, pokud na záhonu používáte automatickou závlahu.     

Škůdci letním výsevům nepřejí 

Letní výsevy jsou daleko víc vystaveny požerům škůdců, jako jsou slimáci, dřepčíci, nebo dokonce mravenci. I ti dovedou zlikvidovat vyklíčené nebo ještě klíčící semenáčky. Malé šťavnaté rostliny jsou pro ně lákavým zpestřením jídelníčku. Dřepčíkům nesvědčí vlhko, netkaná textilie opět může pomoct. Zahradnice Natálie Pokorná pak nedá dopustit na nimbový olej, prý jí skvěle zabírá na většinu běžných škůdců v zahradě. Navíc je přírodní, což se při použití na zeleninových záhonech cení.

Nastavte si upozornění na nové články

Podobné články

Jak si vybrat semena zeleniny a bylinek

Rozluštěte tajemství sáčku se semínky. Semenář Peter Gajdoštin vysvětluje, jak na výběr a skladování semen.

Jak na řídnutí trávníku

20 let se trávníku dařilo, ale začal řídnout. Co se děje? Odborník na trávníky Tomáš Šena zná odpověď.

Jak vidí Ferdinandovy zahrady sám Ferdinand Leffler?

Exkluzivní rozhovor s Ferdinandem o pořadu a všem, co si z něj odnesl.

Zahradnice radí: Jak na výsev a výsadbu

Ověřené rady k předpěstování a výsadbě zeleniny, které vám prodlouží sezónu pěstování o celé měsíce.